İNSAN KAYNAKLARI NOTLARI

İNSAN KAYNAKLARI NOTLARI

6 Kasım 2017 Pazartesi

SAPIK A.Ş ELEMAN ARIYOR GÖRDÜNÜZ MÜ?

Günümüzün en büyük sorunlarıdan biri tabii olarak malesef kadına şiddet konusu. Kadına şiddetin meşrulaştığı hatta kadın ölümlerinin rekor kırıp sıradanlaştığı ülkemizde “sapık a.ş.” boş duracak değildi heralde. Para ondaydı,imkan ondaydı, denetim yoktu lafın kısası onu kim tutsundu.

“Sapık A.Ş” nin şirketi vardı, kariyer sitelerinde ilan hakkı vardı, ülkede işsizlik vardı, fakirlik vardı ama kural yoktu, ahlak yoktu, edep taze bitmişti. “Sapık A.Ş.” geçti bilgisayar başına titrek elleriyle yazdı ilan başlığına asistan dedi sekreter dedi hatta yetmedi metres dedi. “Sapık A.Ş.” ahlakta cimriydi ama parada cömertti. Aylık 7000 TL dedi 8000 TL dedi 9000 TL dedi. Arttırdıkça arttırdı, ardamarı çatlamıştı bir kere ona göre düzen kapitalist her şey satılıktı.

İş tanımı basitti, ilanı veren daha basitti. İş tanımı komplike olacak değildi yani. Öğlen yemeğinde canım sıkılıyor arkadaş ol, akşam yemeğinde karnım acıkır aşçım ol, gece üstüm açılır bakıcım ol diyordu. İş üç saatlik bilemedin dört saatlikti utancı dünyaya bedeldi ama utanmadı haliyle.
Dedik ya kariyer sitelerinde kalite ödülleri vardı, caf caflı sloganlar, insana saygı kategorileri vardı. Denetim deseniz işte o yoktu. Seviye deseniz o hiç yoktu. 

Tecrübesize iş, çalışmak isteyene imkan yoktu. İşgücüne katılım düşüktü, kadının işgücüne katlımı çok daha düşüktü. İş yaşamı kadını görmüyordu. Devleti yönetenler kadına  sen kimsin ya? diyordu. TÜİK istatistiklerinde kadının adı yine yoktu.
Ülkenin her alanında artarak din vardı iman vardı hatta her gıdanın başında helal vardı. Ama o helal kazancı bu ülkenin kadınına çok gören “Sapık A.Ş.” ler vardı. Utanmazlardı, ilanda telefon numarası bile vardı. Ara diyordu, yoluma metres, her şey serbest. Kural yoktu, etik yoktu, vicdan desen taze bitmişti.

Kurtuluş savaşına kucağında bebeği mermi taşıyan, omuzlar üstünde yükselmeyi hak eden necip Türk kadını bu duruma düşmüştü. Seçme hakkını Avrupa dan yıllar önce almıştı ama şimdi kendinin seçme hakkı yoktu. Ne kendi işini seçebiliyordu ne işverenler kadını seçiyordu. Kadın evlenirdi, kadı hamile kalırdı ,kadının küçük çocuğu olurdu, işe gelemezdi.


Velahsıl öyle iş piyasasına böyle ilandı…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder